kärnvapen och annat hemskt

Jag ska vara med på C´MUN (Catalonia Model United Nations) i april och det ska bli superskoj. Jag har inte varit med på ett FN-rollspel sen gymnasiet men då tyckte jag att det var jätteroligt och jättespännande så det kommer säkert att bli super denna gången med.

Jag ska representera Sydafrika i nedrustningskommitteen och vi ska låtsas att vi är med på en stor konferens som ska vara nu i maj som heter Non-Proliferation Treaty Review Conference 2010. Avtalet som ska diskuteras under konferensen heter icke-spridningsavtalet på svenska och handlar om nedrustning av kärnvapen. Jag har börjat läsa in mig på ämnet och i början verkade det lite förvirrande och det var så mycket att hålla reda på men nu när jag har börjat komma in i det har jag börjat tycka att det är jättespännande.

Iran får inte ha kärnvapen, men USA har massor av kärnvapen och vissa av dom har placerats ut i olika EU-länder. Indien, Israel och Pakistan har kanske kärnvapen. Ryssland har massor. Frankrike och Storbrittanien också. Sydafrika är det enda landet som har skaffat kärnvapen och sen frivilligt avvecklat dom! (Snacka om att jag kan föregå med gott exempel på rollspelet!) Vilken mardröm att försöka få alla dom här länderna att göra sig av med sina kärnvapen! Som att försöka ta en leksak från ett barn på en lekplats. Men mycket värre!

Nu har jag insett hur spännande kärnvapenfrågan verkligen är och det borde du också göra.

  • Du kan läsa lite mer om kärnvapen och nedrustning här.
  • Du kan läsa mer om nedrustning på den här bloggen som har startats av bland annat Jens som är handläggare för freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor här på FN-förbundet.
  • Du kan också läsa om vad Mattias och Hanna tyckte om att vara FN-förbundets ungdomsrepresentanter på en väldigt spännande nedrustningskonferens som hölls här i Stockholm i höstas.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera