One UN

Som jag nog har sagt många gånger innan så slänger man sig med många förkortningar här på FN-förbundet. En sak som kommer upp ofta är One UN eller Delivering as One. När jag hörde det första gången gjorde jag som jag brukar göra. Googlade det. Det visade sig vara en hyffsat stor och viktig del av FNs reformeringsarbete men jag hade aldrig hört talas om det innan.

Jag vet inte hur många av er som känner till det så jag skriver lite om det för er som inte vet. Idén kom från FNs förra generalsekreterare Kofi Annan.

Han föreslog att alla FN-organ som är i ett land arbetar tillsammans i ett gemensamt FN-hus så att dom lättare kan samarbeta. Genom att samarbeta skulle det bli lättare för FN att kunna hjälpa utvecklingsländer. En landsamordnare skulle vara den som ledde arbetet.

Projektet pågår nu lite på prov i åtta länder (Albanien, Kap Verde, Mocambique, Pakistan, Rwanda, Tanzania, Uruguay och Vietnam) I dom här länderna ska FN-organ, regeringar och myndigheter vara överens om

  • ett program (planering, genomförande och uppföljning av deras arbete)
  • en budget
  • en ledare
  • ett kontor

Det enklaste verkar vara att samla alla i ett hus. Men dom har det svårare att bestämma sig för ett gemensamt program och för en gemensam ledare. Alla olika FN-organ har ju sina egna ledare på plats men här ska dom ha en gemensam för alla. Ett land där One UN har funkat väldigt bra är Vietnam. Där samarbetar just nu hela 14 olika FN-organ och kämpar tillsammans för att förbättra FNs insatser i landet. 

Så, nu vet du i alla fall lite mer om One UN. Jag tycker att det låter som en jättebra ide att man samarbetar. Egentligen borde det inte bara handla om att olika FN-organ samarbetar utan man borde också samarbeta med andra frivilligorganisationer. Det är så dumt att det finns massor av olika organisationer i ett land som arbetar med olika saker utan att ta hjälp av varandra. Eller så arbetar dom med samma saker men ändå utan att samarbeta. Det är en himla slöseri på tid och resurser. Och dom som förlorar på det är ju lokalbefolkningen som man har åkt dit för att hjälpa!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera