På besök från Kongo

Vi har i veckan fått besök från FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo. Svenska FN-förbundet samarbetar sedan 2006 med Kongos FN-förbund för att bland annat stödja utbildning i mänskliga rättigheter och fredlig lösning av tvister. I Kongo genomfördes mellan 1998 och 2003 det värsta massmordet sedan andra världskriget. Ungefär fem miljoner människor beräknas ha dött i en konflikt som fortfarande pågår, framför allt i landets östra delar.

Deras generalsekreterare Cissa Wa Numbe berättade att dom arbetar med 3 pelare:

1) Fred och säkerhet
2) Mänskliga rättigheter
3) Demokrati

Dom kommer även i framtiden att arbeta med Millenniemålen. Dom arbetar mycket med just fred och säkerhet eftersom det som dom själva sa ”knappt är lönt att bygga en skola om den kommer förstöras nästa dag”. Du kan se Cissas föredrag om situationen i Kongo här.
En av deltagarna är en ungdomsrepresentant som även sitter med i deras styrelse. Jag har tänkt prata mer med honom imorgon och höra mer om deras ungdomsorganisation och se om vi kan samarbeta i framtiden. Det hade varit kul att ha en vänförening i Kongo för ungdomar så att vi kan lära oss av varandra och genomföra gemensamma projekt tillsammans. Jag hör av mig när jag vet mer. Och imorgon får jag träffa Ban!!!!

Berättar mer och visar förhoppningsvis bilder på måndag. Ses då!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera