Sonay: att jobba som FN-soldat

I onsdags var det kick-off för FN-elevföreningar. Det var ett superhärligt gäng från Spyken i Lund och Carlforsska i Västerås. Spykengänget hade tagit nattåget för att hinna hit i tid och det visar ju verkligen på engagemang tycker jag!

Mats Nyström var här och berättade om sina äventyr som FN-soldat. Han hade jobbat som FN-soldat i Kosovo, Liberia, Afghanistan och i Adenviken (utanför Somalia). Inte illa med tanke på att han bara är 30 år gammal. Han berättade om hur det var att bo i de olika länderna och vad han gjorde som FN-soldat när han var där.


Mats Nyström

T.ex. berättade han att i Kosovo skulle de skjuta hemlösa hundar. Tydligen hade det varit ett jättestort problem där. Många av hundarna hade rabies och attackerade boskap och småbarn. Han sa också att alla FN-soldater fick en viss summa pengar för att jobba som just FN-soldater. Pengarna kallades ”water-money” eftersom det till en början var tänkt att man skulle ha pengarna till att köpa vatten. 

För svenskarna var inte ”vatten-pengar” så viktigt eftersom man ändå fick lön av försvarsmakten och det var i vilket fall ingen stor summa. Men för soldater från t.ex. Pakistan (Pakistan är det land som bidrar med mest folk till FN-ledda insatser) betydde pengarna jättemycket. 
Och soldaternas träning och utrustning berodde jättemycket på vilket land de kom ifrån. När han hade varit i Liberia hade där funnits soldater från Ghana och han sa att deras ”camp” var värre än vissa flyktingläger som fanns i landet. 
En annan intressant detalj var att förutom ”vatten-pengarna” fick varje land en summa pengar som skulle gå till mat till soldaterna. Och den summan berodde helt på vilket land man kom ifrån. Svenskarna fick t.ex. mycket mer pengar till mat än vad soldaterna från Ghana fick. 
Visst låter det orättvist? Jag vet faktiskt inte vem som har bestämt att det ska vara så.
Det känns som att han berättade tusen andra intressanta saker men jag kan inte skriva om allt här. Det hade blivit ett alldeles för långt inlägg. Kanske några av deltagarna från kick-offen har något att lägga till? Gör det i så fall i kommentarfältet tack!
Svenska soldater i Afghanistan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera