Tillbaka bland skåningarna igen

I torsdags deltog jag på seminariet Afrika i fokus i Malmö. Det var härligt att vara tillbaka bland skåningarna igen och att få träffa alla gamla FN-vänner. Det var cirka 60 personer som deltog och dom som talade var

Zounkata Tuina

Som är borgmästare i kommunen Yaho i Burkina Faso. Yaho är en landsbygdskommun och består av 10 byar och cirka 16 000 invånare. Zounkata har läst på Chalmers och talar svenska.
Han talade, med utgångspunkt från den ekonomiska, sociala och politiska situationen i Yaho, om utvecklingen i Burkina Faso. Sida ger budgetstöd till regeringen i Burkina Faso och anser att Burkina Faso, ett av världens fattigaste länder, har tagit ett fast grepp om sin egen utvecklingsagenda.

Arthur Diakité

Som är forskare vid Raoul Wallenberginstitutet i Lund. Arthurs presentation handlade om hur arbetskraftsutvandringen från Afrika sätter hinder i vägen för utveckling och fattigdomsbekämpning. Men samtidigt bidrar remitteringarna, pengarna som migranterna skickar hem till sina familjer och släktingar i hemlandet, till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Det var ett väldigt intressant och annorlunda seminarium, speciellt eftersom man fick höra Zounkata prata om sin kommun och om hur folk faktiskt lever på landsbygden i Burkina Faso. Jag märkte vilken stor skillnad det var på att lyssna på någon som har läst om Afrika och kanske varit på besök där jämfört med någon som faktiskt har varit bosatt i ett afrikanskt land i flera år och som talar på ett personligt plan om problemen i sitt land.


Zounkata talade mycket om Sida eftersom Sida skickar pengar till Burkina Fasos regering. Enligt honom når pengarna inte fram till hans kommun och han undrade var de tar vägen. Han ville att en del av pengarna ska öronmärkas så de når ända fram till kommunerna och inte försvinner på vägen. Det fick mig att börja fundera på hur mycket av de biståndspengar som skickas från Sverige det är som faktiskt når ända fram till lokalbefolkningen.
Vilket fick mig att tänka på bistånd och boken Dead aid av Dambisa Moyo som riktar kritik mot bistånd som ges till Afrika och som enligt henne leder till att kontinenten blir beroende av biståndet istället för att kunna utvecklas självständigt.


Zounkata berättade att en NGO (icke-statlig organisation) just nu hjälper till att gräva brunnar i hans kommun så att kvinnor inte ska behöva gå lika långt för att hämta vatten varje dag. Det är med hjälp av biståndspengar som brunnarna byggs. Möblerna i hans kommunhus har skänkts till dom av en svensk kommun.

Så är bistånd bra eller dåligt? Jag har inget bra svar på detta. Jag önskar att jag kunde veta mer om ämnet men jag vet att jag ändå inte skulle ha haft något bra svar. Men det skadar ju inte att läsa mer om det ändå. Det ska jag göra och återkomma till er när jag har funderat lite mer. Har du några tankar om bistånd och Afrika som du vill dela med dig av? Skriv en kommentar till mig!

Läs mer om Burkina Faso här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera