Vad är engagemang?

Igår var jag som sagt på ett seminarium om Ungas engagemang i nya tider. Daniel Svensson Kåreda hade en jättebra presentation om just Ungas engagemang och han fick mig verkligen att börja tänka i nya tankebanor. Han diskuterade vad engagemang egentligen är. Enligt honom så kan man engagera sig på många olika sätt och en person som endast betalar in pengar till en organisation utan att delta i organisationens arbete är ju egentligen också engagerad.

Ordet engagemang fanns inte med på Wikipedia men på Nationalencyklopedins hemsida står det:

engagema´ng, (stark och osjälvisk) inriktning av krafter och intresse; inriktning av resurser; (tillfällig) anställning.
Jag försöker hela tiden ”aktivera” våra unga medlemmar genom att få dom att delta i våra projekt. Men det kanske räcker för vissa med att bara betala medlemsavgiften? Men jag tycker det verkar lite konstigt att betala in till en organisation utan att jag är engagerad i den men å andra sidan så har jag varit medlem i t.ex. WWF utan att jag har varit aktiv där. Jag har också ett fadderbarn men det är kanske inte samma sak. Där går ju pengarna direkt till en person, dvs. söta Ashish som bor i Indien!
En annan intressant sak som jag hörde var att när man talar om att ”medlemsantalet i frivilligorganisationer sjunker” så kan det handla om äldre medlemmar som går bort. Så det behöver inte betyda att yngre personer inte går med i föreningar utan om äldre medlemmar som tyvärr går bort. Det var också intressant för när jag tänker på att medlemsantalet sjunker så tänker jag automatiskt att fler inte engagerar sig och så behöver det inte alltid vara.
Så hur ska man få unga att engagera sig i dessa tider? Jag fick väl inget direkt svar på det. Det handlar mycket om att ”think outside the box”. Folk kom med massor av intressanta förslag och jag ska inte repetera alla här utan jag väntar på sammanställningen av mötet och lägger ut det istället så får du själv läsa.
Men det var ett väldigt bra möte som verkligen gav mig något at bita i!
Daniel visade en reklamvideo från Apple som heter Think different vilket jag tycker borde vara vår ”ledstjärna” inom ungdomsarbetet

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 reaktion på “Vad är engagemang?

  1. Hej igen Daniel. Vad roligt att du har hittat hit!
    Ja du var verkligen jätteduktig och jag gillade din pp också. Bra med effekter som livade till utan att bli jobbiga! Och som sagt, tack vare dig har jag börjat se på ungdomarnas engagemang på ett helt annat sätt. Ha det bra!

Kommentera