Vad händer i Haiti?

Ett tag hörde man inte så mycket om Haiti på nyheterna men nu tycker jag att det börjar komma igång igen. När jag var på seminariet om Haiti hos Global Utmaning (blogginlägg 27/1) frågade en person under frågestunden om reportrar på plats tog upp för mycket resurser och om man skulle lägga dom resurserna på hjälparbetet istället. Jan Eliasson svarade att det var viktigt att media fanns på plats för att kunna rapportera till omvärlden och det som han tyckte tog alldeles för mycket resurser var till exempel om en minister skulle komma på besök. Senaste tiden har jag läst i tidningar om att John Travolta har flugit till Haiti och att Carola ska dit för att hälsa på sitt fadderbarn och det fick mig att börja fundera på hur mycket resurser som dom faktiskt tar upp när dom reser dit.

Sen pratade dom också om hur viktigt det är att man fortsätter att rapportera om vad som händer i Haiti även om det har gått ett tid sen jordbävningen. Dom pratade om första-, andra- och tredjenyheter vilket betyder hur tydligt nyheten visas och där förstanyheten är den största. Redan ungefär två veckor efter jordbävningen hade Haiti antingen hoppat ner på listan eller inte nämnts alls under nyheterna.

Men då sa Stefan Borg att det också är viktigt att tänka på att man inte ska rapportera om en händelse för mycket eftersom det kan göra att allmänheten tappar intresset för Haiti. Därför kan det vara bra att ta en paus för att sen fortsätta med rapporteringarna.

Och det är kanske det som media har gjort för nu kan man återigen läsa om Haiti och om återuppbyggnaden av landet.

I DN kan man läsa om hjälparbetet i Haiti i psykologen Monica Oswaldssons blogg. Hon skriver inte så långa inlägg (vilket man kan anta att hon inte har tid att göra) men det ger ändå en bild av vad som händer i Haiti just nu.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera