En sann inspiratör

Skärmavbild 2014-05-17 kl. 16.39.06

Bildtext: En av våra deltagare tillsammans med Milad.

En UNg-helg är givetvis inte endast till för att informera och utbilda. En Ung-helg är också till för att peppa och inspiriera – så att den kunskap man får senare, efter Ung-helgens slut ska kunna omvandlas till handling. Därför tog vi idag hjälp av den fantastiske föreläsaren Milad Mohammadi som berättade för oss alla om sin starka kämparglöd och om den enträgna viljan att förändra.

Vi fick höra Milad berätta om vikten av att visa sig sårbar – och bland annat så tryckte Milad på det viktiga i att inse att vi alla någon gång i livet mått dåligt och känt oss små och obetydliga. Hans ord om hur viktigt det är att förstå att man aldrig är ensam och att det alltid finns en väg ut ur det som är jobbigt fick säkerligen många att känna sig såväl berörda som peppade på att arbeta för förändring i sin närhet. Milad citerade bland annat Ghandi, som ju en gång sa:

”Du måste själv vara förändringen du vill se i världen.”

Att hitta sin egen inre styrka är viktigt – det tryckte Milad hårt på. Är vi inte starka själva har vi svårt att stärka andra. Bland annat lyfte Milad upp vikten av att vi ser till att tidigt i livet fånga upp människor som känner sig utanför och bortstötta av samhället. Om vi lyckas fylla vår egen och andras känsla av tomhet inom sig med hopp och glädje istället så har vi tagit ett viktigt första steg mot ett bättre samhälle, och en bättre värld. Vi behöver se människor som varit i mörkret – för det är dom, med sina erfarenheter, som besitter viktiga nycklar till att kunna låsa upp de stängda dörrar som vi ibland kan hitta i samhället, bland annat i form av olika förtryck mot utsatta grupper.

Skärmavbild 2014-05-17 kl. 16.39.24

Milad talade också om det viktiga med ungt engagemang. När man är ung har man stora visioner, stora drömmar – drömmar som med åren tyvärr tenderar att bli mindre. Därför är det viktigt att vi tar våra visioner och drömmar på allvar, för om vi inte gör det, kommer ingen annan göra det heller. Det måste bli det vi vill leva för, det vi vill dö för.

Varifrån kommer egentligen drivkraften? Varför gör vi det vi gör? Den dagen vi förstår att vi är viktiga, alla, såväl var och en för sig som tillsammans – den dagen kan vi börja förändra.

 

/ Sara Lund, praktikant Svenska FN-förbundet & Emma Eklund, referensgruppen

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera