Gästinlägg: Nu är SweMUN igång!

Nu har FN-förbundets årliga FN-rollspel SweMUN varit igång i ungefär ett dygn och förhandlingarna pågår så det knakar! Vi i FN-förbundets skol-gäng har fått låna UNg-bloggen under några dagar för att ge er de senaste uppdateringarna från Rudbecksgymnasiet i Tidaholm.

SweMUN_original---Kopia_gifSweMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel för gymnasieelever. År 2015 fokuserar SweMUN på sambandet mellan säkerhet och utveckling och konferensen arrangeras tillsammans med vår FN-skola Rudbecksgymnasiet i Tidaholm. Under tre dagar, 24-26 mars har vi bokat upp alla hotell, vandrarhem och till och med en privat lägenhet för att hysa SweMUNs fler än 130 delegater, ett 30-tal lärare och ett gäng arrangörer.

Under invigningen öppnades konferensen av SweMUN:s Generalsekreterare IrisDSC00419 Edelstam som även välkomnade fram Rudbecksgymnasiets rektor Daniel Larsson, Tidaholms kommunchef Eva Thelin och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som höll tal. Aleksander delade också på  FN-förbundets vägnar ut det nyinstiftade priset ”Årets FN-lärare” till Daniel Gustavsson Emmertz, lärare från FN-skolan Spyken i Lund för sitt arbete med att öka kunskap och engagemang för globala frågor i gymnasieskolan. Därefter välkomnades årets huvudtalare, journalisten Joakim Medin, för att berätta om sina erfarenheter från Syrien. Joakim har själv deltagit i FN-rollspel och är gymnasielärare och efter öppningstalet deltog han i ett lärarseminarium med SweMUN:s lärare.

Publikation1

T.v: Daniel Gustavsson Emmertz tillsammans med Aleksander Gabelic. T.h: Joakim Medin

Efter genomgång av regler och procedurer var det dags för delegaternas öppningstal följt av lobbying och fortsatt arbete med resolutionerna . I Utskottet för Mänskliga Rättigheter behandlas frågan om HBTQ-rättigheter och frågan om yttrandefrihet på internet. I Utskottet för Fred- Säkerhet och Nedrustning behandlas frågan om internationella terroristgruppers rekrytering samt frågan om en kärnvapenfri zon i Mellanöstern. Utskottet för Utveckling arbetar med frågan om åtgärder och hantering av epidemier samt frågan om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i utvecklingsagendan efter 2015. Förutom de tre utskotten arrangerar SweMUN också ett Säkerhetsråd som behandlar konflikten i Syrien.

DSC00511

Öppningstal

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera