Gästinlägg Viktoria Stärner C-kurs i New York

Det har blivit många gästinlägg sista tiden och dessutom många inlägg utanför Sveriges gränser. Har det inte varit Rio så har det varit Genève. Detta gäller även idag och dagens inlägg kommer det handla om inget mindre än New York. I våras gick nämligen FN-förbundets C-kurs även i New-York och vår trogne FN-engagerade referensgruppsmedlem mm. Viktoria Stärner var på plats och delar idag med sig av sin upplevelse.

New York, FN:s högkvarter: FN-skrapan…

Alla får vi nog många bilder i huvudet när vi hör de orden. Vad tänker ni på? För många är nog tanken nästan hisnande. Det är stort! Men visste ni att platsen för FN-skrapan på First Avenue, Manhattan inte alls var en självklarhet från början? Tvärt om var det något som bestämdes i sista minuten  efter att man fått en gåva på 8,5 för inköp av tomten. Vid den här tiden nedgånget område med slakthus, småindustrier och en verkstad för järnvägsvagnar. Lastbilar dundrade förbi på First Avenue på den ena sidan och personbilar på den andra utmed East River Drive, senare omdöpt till FDR Drive efter Franklin D. Roosevelt. Sedan FN-sekretariatets byggnad restes har områdets utseende totalt förändrats.

Från början ville arkitekterna bygga ett hus med 45 våningar till en kostnad av 85 miljoner dollar. Efter ingripande av generalsekreterare Trygve Lie skars kostnaderna ned med 20 miljoner dollar och husets höjd sänktes till 39 våningar. Högkvarterets tomt och byggnader är en internationell zon. Det innebär att FN har sin egen flagga, sina egna frimärken och sin egen säkerhetsstyrka som bevakar området. Några slakthus syns knappast till.

Så, slut på historielektionen. Här kommer en aningen mer levande och up-to-date skildring av mötet med FN:s högkvarter i New York. Hälsningar Ulrika

– – –
C-kurs i New York                                                                Viktoria Stärner


Hej igen,
I mitt föregående inlägg berättade jag lite om min resa till Geneve och C-kursen där, jag avslutade även med en snygg lite cliffhanger- resan till New York. 
Allting började i mitten på januari 2012. Äntligen kom mailet om att det var dags att anmäla sig till årets C-kurs i New York. Utan att egentligen tänka efter anmälde jag mig, efter bara några timmar var alla platser fyllda och jag kunde lättat pusta ut och sakta börja inse att jag nu var ett steg närmare, jag skulle faktiskt åka till New York.  Flyg bokades, visum ordnades, väskan packades (nästan) och så kom dagen. Det föreföll sig som så att jag tog studenten den 8 juni, flyget var bokat till den 9 juni. 
Så efter att tonerna av Adrian Lux (tro det eller ej, men han spelade faktiskt på vår studentfest i mitt fina mora) tonat ut och jag kramat alla mina fantastiska klasskompisar så skyndade jag hem där jag mitt i natten packade det sista. Utan att riktigt förstått att jag tagit studenten, att jag klarat av så många år i skolan hoppade jag, fortfarande mitt i natten, in i en bil som tog mig de fyra timmarna från Mora till Arlanda. Omtöcknad, så som man är efter en lång student, hittade jag mitt härliga resesällskap Cecilia på Arlanda och vi startade resan med en rejäl kopp kaffe. 
Planet hann inte mer än lyfta innan jag sov och vaknade inte riktigt försen vi stod på riktig amerikansk mark. Förväntansfulla och mycket trötta checkade vi in på hotellet och peppade inför morgondagens kursstart.
Kursen kickade igång direkt med besök och workshop på ICRtoP (International Coalition for the Responsibility to Protect) där vi i grupper för de olika diskussioner som sedan presenterades för de andra grupperna. 
Med tanke på jetlag och viss omställning ägnades eftermiddagen åt sightseeing. Majoriteten av gruppen passade på att ta sig en titt på frihetsgudinnan och avslutade dagen med middag i Chinatown. 
Så kom dagen jag länge visualiserat, jag stående framför FN-skrapan. Vi gick en guidad tur och hade den stora turen att just som vi passerade genom generalförsamlingen ser vi självaste Mr. FN- Ban Ki- Moon. Trots att det var på avstånd var det en häftig känsla att vistas i samma, mäktiga byggnad som denna fredskämpe!

Jag i generalförsamlingen
Kursdagarna fylldes av spännande besök och intressanta diskussioner. De organisationer vi besökte var:
·         DPA (Department of political Affairs)
·         Svenska FN- delegationen
·         DPKO (Department of Peacekeeping Operations/ Department of Field Support)
·         UNMAS  United Nations Mina Action Service
·         UNFPA (United Nations Food Program)
·         PBSO (Peace Building Support Office)
·         UNICEF (United Nations Children´s Found)
·         UNDP (United Nations Development Program)
·         WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom)
      UNODA  (United Nations Office for Disarmament Affairs)
 Hela gänget på besök på UNICEF
Efter fem helt fantastiska kursdagar var det dags att vinka hejdå till några som reste hem och några andra som bytte hotell. Jag och min kompanjon Cecilia stannade kvar ytterligare några dagar för att hinna se och uppleva så mycket som möjligt, och framförallt spendera lite pengar! Vi fyllde dagarna med allt från gospel i Harlem till spektakulära middagar, parkhäng, fika, museebesök och shopping.
När elva magiska dagar passerat satt vi oss nöjda och glada på planet som skulle ta oss hem till Sverige, hem till alla mina oöppnade studentpresenter.
Det var min FN- resa, jag riktar alla mina varmaste rekommendationer till alla er där ute som ännu inte anmält er- GÖR DET! Det är en grym investering och ni kommer garanterat bära med er fantastiska nya bekantskaper och många nya erfarenheter!
Allt gott i november mörkret! / viktoria

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera