Malala Yousafzai

Vänner,

Idag uppmärksammas ”The international day of the girl child” för första gången någonsin världen över. Det var bara knappt ett år sedan som FN:s generalförsamling antog Resolution 66/170 som fastställer att 11 oktober varje år ska tillägnas uppmärksammandet av flickors rättigheter samt de utmaningar som särskilt flickor möter runt om i världen.

Det är en viktig dag att uppmärksamma, då vi idag känner till betydelsen av flickors ”empowement”: att flickor känner till sina rättigheter och har möjlighet att utnyttja dem. Vi vet att satsningar på flickor är avgörande för om vi ska uppnå millenniemålen, kunna utrota extremfattigdomen och det har tom visat sig direkt avgörande för länders ekonomiska tillväxt. Vi vet också att om vi ska kunna bryta cirkeln av diskriminering och våld så måste flickor inkluderas i de beslut som rör dem själva, de måste själva vara delaktiga och känna ägandeskap över sitt liv och sin utveckling. För att detta ska kunna uppnås vet vi också att det krävs aktivt deltagande och engagemang från oss som är vuxna: beslutsfattare, föräldrar, skolpersonal och medmänniskor.

För det är inte barnen själva som ska ta den här fighten. Jag tänker förstås på den fruktansvärda beskjutningen av 14-åriga Malala Yousafazai igår.

Foto: Al Jazeera

Malala är en ung flicka som bor i det idag mycket osäkra området Swatdalen i nordvästra Pakistan och hon blev internationellt känd redan som elvaåring då hon började blogga för det urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Trots den stora pakistansk-militära närvaron i Swatdalen är regionen i praktiken kontrollerad av Talibangrupper och de har förbjudit kvinnlig skolgång. Just rättigheten till utbildning är något som Malala kämpar för. Hon är en flicka som känner till sina rättigheter och har tagit upp kampen för dem på många sätt. Alla som någonsin sett henne tala förstår vilken inspiration hon är för unga människor. Och för vuxna. Titta gärna på någon intervju med henne så förstår ni.

Igår sköts Malala i nacken och i huvudet på väg från skolan och kämpar för tillfället för sitt liv. Man vet ännu inte om hon kommer överleva. Pakistans talibaner har tagit på sig attacken och i ett uttalande sagt att kvinnor som sätter sig upp mot dem bör dödas, skriver Dagens Nyheter.

Barn ska lyssnas på, vara delaktiga, känna till och kunna utnyttja sina rättigheter men de ska inte behöva stå i fronten för kampen för dem. Det är vi som är vuxna som måste göra. Barns säkerhet måste komma först. Det är så fruktansvärt sorgligt det som har hänt.

Men vi kan alla göra allt vi kan för att uppmärksamma situationen, både barn, unga och äldre. En uppmaning : Gör något för att uppmärksamma flickors rättigheter idag!

Befinner du dig i Stockholmsområdet? Manifestera på Sergels
Eller är du kanske i Malmö? Uppmärksamma Flickadagen.

Tipsa gärna i kommentarsfältet om fler arrangemang runt om i landet.

FN-förbundet arbetar för flickors rättigheter. Engagera dig du också. Läs mer om vårt arbete för flickors rättigheter på: www.fn.se/flicka eller http://facebook.com/flickakampanjen

Sms:a Flickatill 72 909, så skänker du 50 kronor till vår kampanj för flickors rättigheter.

Ta hand om er och våra flickor idag
Ulrika


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera