Tillbakablick Ung12: gästinlägg av Marcia Munoz

Nu börjar det dra ihop sig för UNg13, årets roligaste och mest engagerande helg för unga i FN-rörelsen. Träffen kommer, som ni säkert vet vid det här laget, äga rum 4-6 maj på Finnåkers kursgård utanför Arboga. Tema för i år är Utveckling med särskilt fokus på Millenniemålen och den spännande process som just nu pågår med att formulera nya mål för världens länder, som ska ta vid efter 2015 när tiden för millenniemålen går ut. Förutom att du lär dig mer om helgens tema kommer fokus också ligga på engagemang: hur du ska kunna engagera dig i Globala frågor och förverkliga dina idéer. Missa inte att anmäla dig. Läs mer och anmäl dig här senast 3 april.

Frågor? Ring eller maila mig på 084622567 el. ulrika.ronmark@fn.se

För att komma i rätt stämning kommer här en tillbakablick på UNg12, skriven av förra årets referensgruppsmedlem Marcia Munuz.

__________________________________________________________________________

Tankar efter UNg12

marcia

Av Marcia Munuz

Helgen den 11-13 maj 2012 var en otroligt bra och givande helg. Förutom att det var min födelsedag (som är bra i sig) så var det även dags för UNg 12-lägret!

Efter en spännande biltur till Arboga med GPS:en som vår bästa vän anlände vi äntligen till lägret och började snabbt förbereda föreläsningsrummet innan det var dags att ta emot 60 glada och nyfikna ungdomar. Det första jag lyckas göra är att ge fel rumsnummer till hälften av de deltagande, men det såg jag själv som en liten ice-breaker… eh (sorry Viktor J). Men låt er inte luras av den busiga starten för efter det gick allt som på räls, om inte ännu bättre!

SONY DSC

Mänskliga Rättigheter-föreläsning

Under hela helgen träffade jag oerhört engagerade, öppensinnade och drivna ungdomar med massa energi och vilja att förändra och förbättra. Tillsammans lärde vi oss mer om de mänskliga rättigheterna och diskuterade rasism, etnicitet och andra betydande ämnen. Vi fick ta del av många intressanta och fängslande föreläsningar och chans att ställa frågor till de duktiga föreläsarna. Dessutom fick deltagarna i grupp komma på och planera ett eget sätt att främja en speciell fråga genom att organisera ett helt eget projekt. Projektet planerades in i minsta detalj av deltagarna och i slutet av lägret fick vi alla ta del av de innovativa idéerna då de redovisades för resten av gruppen. Det är så häftigt att se vad som kan bli verklighet om man slår kloka huvuden ihop.

SONY DSC

Sätt ner foten mot fördomar och   etnisk diskriminering!

Förutom att berika våra kunskaper inom mänskliga rättigheter hann vi med mycket mer under den här helgen. Vi lekte massvis med lekar, spelade fotboll, grillade korv, spelade kort, åt kvällsmackor, vissa modiga själar badade, andra bastade, sjöng tillsammans och spelade gitarr fram till sent på natten och mycket mer. Den gemenskap som hinner bildas på bara en helg är otrolig!

Efter den här helgen har jag blivit påmind om hur viktigt det är att se en individ och inte fördomar och visa respekt till alla medmänniskor. Det är betydelsefullt att bli medveten om sina fördomar men inte påverkas av dem. Under den här helgen har jag lärt mig att vi alla, medvetet eller ej, har fördomar och det är inget man kan förneka men det viktiga är att man inte låter sig påverkas av de då man bemöter andra människor.

Kort och gott – en kanonhelg. Förutom en massa nya vänner fick jag även en ryggsäck fylld med inspiration, målmedvetenhet och glädje med mig hem!

Kram,
Marcia Munoz

SONY DSC

Glada Deltagare på UNg12

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera