UNg13

Så var UNg-helgen över för det här året och efter helgdagar och några dagar av rensning av bilder och material kommer här ett första inlägg om den fantastiska helg som ägde rum 4-6 maj på en kursgård utanför Arboga. IMG_5619

Under helgen samlades nästan sjuttio deltagare från FN-rörelsen i hela Sverige för att utbyta erfarenheter och inspirera och inspireras till engagemang för globala frågor. Temat för i år var ”Millenniemålen och vidare” och fokuserade på Millenniemålen och den spännande process som pågår just nu när världens länder ska komma överens om de globala mål för hållbar utveckling som ska ta vid när tidsfristen för FN:s millenniemål löper ut 2015.

Genom föreläsningar, workshops och, framför allt, många diskussioner arbetade deltagarna fram ett bidrag till den s.k. post2015-diskussionen och lyfte vad de tycker är viktigt för global utveckling. Utifrån dessa idéer om en bättre värld arbetade deltagarna sedan fram projektplaner och diskuterade hur man kunde engagera sig vidare när man kom hem igen.

DSC01025

Referensgruppen tillsammans med FN-förbundets skolhandläggare Terese Johansson i den färdig-fixade lokalen

Resan började egentligen redan på fredagen då vi ledare gav oss iväg för att förbereda inför att rekordmånga 70 deltagare skulle anlända på lördagen. I en nio-personers minibuss gav vi oss iväg på en liten roadtrip. Efter några felkörningar blev vi till slut guidade rätt av några duktiga barn och rullade in på Finnåker lagom till middag. Även om det var ett par dagar innan knopparna slog ut på riktigt möttes vi av strålande vårväder och lugnet ute vid den lilla sjön i Finnåker var slående! Än så länge var det stilla!

På lördag eftermiddag var det dags och bussen som hämtat alla deltagare på stationen 945757_480092242059626_1869668549_nrullade in på gården. Efter lite välkomsthälsning och mingel var det tid för helgens inledande föreläsning med gästföreläsare Staffan Landin som gav en introduktion till utvecklingsläget i världen idag. Staffan Landin har bl.a. arbetat på FN:s utvecklingsprogram, UNDP :s nordiska kontor i Köpenhamn och på Gapminder och arbetar idag som frilansande skribent och föreläsare, med att sprida information om fattigdomsbekämpning, mänsklig utveckling och förhållanden i världen. Med spännande statistik och målande jämförelser förstod vi att många utmaningar visserligen kvarstår men att det många gånger är bättre ställt i världen än vad man faktiskt tror.

Under helgen fortsatte vi fördjupa oss i Millenniemålen och den s.k. Post2015-processen med föreläsningar av bl.a. Pernilla Bergström, millenniemålsambassadör på Svenska FN-förbundet och Berith Granath, handläggare för utvecklingsfrågor på detsamma. Men IMG_5514fokus låg hela tiden på diskussionerna! Vi arbetade igenom Millenniemålen, diskuterade deras påverkan och tillkortakommanden och vi prioriterade och funderade på vilka möjligheter det finns för de framtida globala hållbarhetsmålen. Många idéer kom upp och både vår Nutids- och framtidsvägg blev fulla av postit-lappar.

Under träffens tre dagar fortsatte vi att tillsammans arbeta fram idéer på hur man kan engagera sig och genom workshops och  fick vi ut mängder med projektidéer och några av dem arbetade vi vidare med i projektplaneringsövningen. Flera av projektplanenerna blev i princip klara och jag vet att några grupper tänkte sätta igång med genomförandet hemma efter helgen.

Det var en välbesökt träff på många sätt. Inte nog med att vi trängdes sjuttio personer i salen, så hade vi också många besök under helgen. På lördagen kom FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic förbi och delade några tankar om FN och samtalade med deltagarna. På söndagen höll Julia Gerestrand ett inspirerande pass om FN-förbundets kampanjer och på måndagen fick vi lyssna på ett spännande panelsamtal om ungt engagemang med personer med erfarenhet av FN eller FN-förbundet internationellt: Johannes Danielsson – LSU:s ungdomsrepresentant i Unesco, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur 2013, Hans Fridlund – Praktikant på FN-förbundens världsfederation, WFUNA, i Genève 2012-13, Tove Vikström – Svenska FN-förbundets internationella praktikant på Armeniens FN-förbund 2012 och Alva Snis Sigtryggsson – LSU:s ungdomsrepresentant på FN:s konferens om Hållbar Utveckling, Rio+20, 20.

Sist på dagen fick deltagarna välja mellan tre olika workshops, Föreningsengagemang, Internationell praktik/konflikthanteringsrollspel och jobbmöjligheter i FN med Jenny Collste från Sida.

Efter en mycket intensiv helg avslutade vi sedan helgen ute i vårsolen och med oss hem fick vi både nya vänner och inspiration för ett fortsatt arbete för en bättre värld.

IMG_5479

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera