Vem är Ulrika Rönmark?

Så var det dags för ett första ”riktigt” blogginlägg av den nya ungdomssekreteraren som precis installerat sig på FN-förbundets kansli. Jag tänkte börja med att berätta lite om mig själv:

Ulrika Rönmark, ny ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundetJag heter  alltså Ulrika Rönmark och kommer från början ifrån Nyköping (även om jag numera gärna vill kalla många platser för mitt andra, tredje och fjärde hem)  Sedan gymnasietiden har jag flackat runt i världen och bott i allt från Sydafrika, till Nya Zeeland till Göteborg, men kan nu konstatera att det är huvudstaden som gäller. I minst ett år framöver i alla fall!

Mitt FN-förbundsengagemang började i gymnasiet på Gripenskolan och i Nyköpings FN-förening där jag var med i både skolgruppen och föreningsstyrelsen. Jag passade också på att göra mitt projektarbete i nära anslutning till de skolaktiviteter vi genomförde och fokuserade på mångfald och engagemang genom diskussion, värderingsövningar och gemenskapsfika. Under gymnasiet fick jag också möjligheten att följa med på en skolresa till Sydafrika som ytterligare väckte tankar om världen och hur allt hänger ihop och jag kunde knyta ihop tankarna om ungt engagemang med de globala utmaningarna.

KwaZulu-Natal South Africa Ulrika Rönmark

Landsbygdsprojekt med Sydafrikanska NGOn Ziphakamise

Allt sedan dess har ungt engagemang legat mig varmt om hjärtat och blivit en ingång till alla möjliga spännande projekt. Genom skolresan till Sydafrika kom jag i kontakt med så många fantastiska människor och jag fick möjligheten att komma tillbaka och jobba på en av de lokala organisationer som vi besökt. Så höstterminen 2008 bodde jag i den mindre staden Port Shepstone på den sydafrikanska östkusten och blev involverad i många spännande projekt, men främst arbete med barn och unga. Mycket var svårt och tungt, det mesta arbete kretsade kring hiv-problematiken, bristen på vuxna förebilden och fattigdomen, men det handlade också om livsglädje, nytt hopp, engagemang i frågor som berör och motivation för framtiden. Det i sig väckte något i mig och jag har nu varit där fyra gånger.

Ulrika Rönmark Izingolweni South Africa

På besök hos en god vän och hennes son i Izingolweni, Sydafrika

Men vad som peppar mig mest är att trots de uppenbara skillnaderna i förutsättningar mellan t.ex. Sverige och Sydafrika, så tror jag ändå att det på hela taget är väldigt lika. Engagemang är något fantastiskt och det vaknar och gror i alla miljöer, det gäller bara att ta tillvara på det!

Efter mina Sydafrikaresor och lite backpacking och annat arbete ute i världen kände jag att jag ville sätta in mina erfarenheter i ett lite större teoretiskt sammanhang så jag packade om min väska och förberedde mig på tre års studier i ett regnigt men vackert Göteborg. Det här resulterade i en kandidatexamen i Globala Studier med inriktning mot Globala Utvecklingsstudier och en spännande sista termin på Zanzibar, Tanzania.

PRA excercise Zanzibar. Ulrika Rönmark

Samtal och workshops på Zanzibar

Genom en arbetspraktikplats och ett Sida-finansierat sk. Minor Field Study stipendium fick jag möjlighet att utvärdera de sociala hållbarhetsaspekterna av ett inkomstskapande projekt för sjögräsarbetande kvinnor och gå på djupet i några av dessa kvinnor såg på utveckling och företagande, för att försöka skapa förståelse hur utländskt initierade utvecklingsprojekt kan tas emot och förstås i det lokala sammanhanget. Det var spännande och dessa starka och fantastiska kvinnor lärde mig mycket!

 Ulrika Rönmark Seaweed Farming Zanzibar

Sjögräsodling i lågvattnet i Paje Zanzibar

Väl hemma igen gör jag nu mitt bästa för att vänja mig vid att gå i skor igen, när jag traskar runt på Stockholms gator och börjar åter igen känna som om jag fått ett nytt hem. Jag ser verkligen fram emot mitt år på FN-förbundet och tror att det kommer bli alldeles fantastiskt.

Hoppas vi ses där ute!

Ulrika

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera