Demokratiska Folkrepubliken Korea

I helgen gick den store ledaren Kim Jong-il ur tiden. Efter att ha regerat i Nordkorea sedan år 1994 lämnas alltså nu makten över till en av hans söner, Kim Jong-un.

Vad som händer härnäst i Nordkorea återstår att se. Det är en stor förändring i landets historia, men om det blir en positiv vändpunkt, revolution, inbördeskrig, öppnare land eller precis som innan vet man inte. Omvärlden har däremot länge varit förberedda på en kollaps, Sydkorea har specialtränat armén för att kunna ta emot enorma flyktingströmmar, och World Food Programme är redo att rycka in när krisen är på sin spets.

Kolla gärna in alla filmer och artiklar som publicerats kring Kim Jong-ils död. Speciellt de nordkoreanska, det är en makalös propagandamaskin landets regering manövrerar!

Lite historik: En gång i tiden fanns bara Korea, inget Nord- och Sydkorea. Koreanerna i norr, ledda som en kommunistisk rebellgrupp, gick i krig mot den södra delen av landet och Koreakriget började 1950. Tre år senare slutar kriget, inte med ett fredsavtal utan med vapenvila. Den kommunistiska diktaturen Nordkorea bildas, ledd av Kim Il-sung. Hans son, Kim Jong-il, utses tidigt till att efterträda sin fars position som landets ledare. Då Kim Il-sung avled, utsågs han till landets eviga president och därmed blev Kim Jong-il landets nya ledare år 1994. Sedan 1990-talet rådet ständig svält i Nordkorea och all kontakt med omvärlden är borttagen för landets invånare. De ledande i landet har byggt upp en enorm propaganda- och maktmaskin och påstår sig inneha kärnvapen.

Kolla gärna in lite av dessa länkar:

Liveblog om Nordkorea (för tillfället), The Guardian
Samlade nyheter om Nordkorea, The Guardian
Bilder på folks reaktioner, The Guardian
Samlade artiklar om Kim Jong-ils död, Dagens Nyheter

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera