Diplomati till salu

Jag blir gång på gång förvånad över vad som går att köpa för pengar, det tycks liksom inte finnas något som inte går att fixa.

Igår såg jag en dokumentär om en dansk journalist som köper till sig titeln som diplomat från ett utvecklingsland och beger sig till ett annat för att köpa konfliktdiamanter.

Det tycks helt galet, att man kan köpa till sig privilegierna och förtroende som en diplomatutnämning faktiskt har, utan några större hinder och utan att det går till väldigt skumt och hemlighetsfullt. Det finns förmedlingar man kan kontakta som kan fixa diplomatstatus till en, komplett med diplomatpass, körkort, fri att passera utan att gå genom tull och så vidare.

I dokumentären köpte journalisten ett liberiskt diplomatskap, signerat av folk inom regeringen (Ellen Johnson Sirleafs regering) och redo att användas i verkligenheten. Han beger sig därefter till Centralafrikanska republiken och utger sig från att vara diplomat och entreprenör som vill bygga en tändsticksfabrik i landet. Samtidigt letar han efter kontakter som kan generera diamanter till honom.

Han bjuder in personer från konsulat, regeringen och annat. Helt plötsligt inser man hur korruption och mygel kan fortgå i exakt vilka sammanhang som helst. Allt från ministrar till tjänstemän och internationella diplomater från länder så som Italien går att köpa. Vart han än går, har han med sig ett ”glädjekuvert” att lämna smidigt över till sina nyfunna kontakter.

Det är fascinerande och skrämmande att få komma så nära verkligheten.

Den finns kvar på SVT Play till  och med 12 april.

Länk till dokumentären Ambassadören.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera