En rolig dokumentär

Igår var jag hos en vän och tittade på en rolig och intressant dokumentär.

Minns ni Super Size Me? De flesta har nog sett den eller i alla fall hört talas om den. Hursomhelst, samma person, Morgan Spurlock, har gjort en ny dokumentär där han utreder fenomenet produktplacering.

Så vad är produktplacering? Om du tittar på en film, en musikvideo, tv-serier eller nästan vad som helst, finns det alltför ofta produktplacering. Stjärnan kör en viss bil vars märke visas ordenligt, fotar med en speciell kamera, köper en speciell dryck, går förbi ett visst ställe, bär speciella kläder och så vidare. I vissa fall kanske man till och med har inskriven dialog i en film som säljer ett varumärke och produkter. Bra produktplacering tänker man inte på, men man har utsatts för reklam.

Är det inte spännande? Jag tycker framförallt att det är väldigt smart! Och roligt att leta efter i filmer och på tv – ibland är det nästan skrattretande dåligt inlagt, det faller liksom inte naturligt i filmens flöde.

Dokumentären diskuterar produktplacering, vad det innebär och framförallt – driver med produktplacering och sig själv – dokumentären är helt finansierad av just produktplacering. Jag hade nog uppskattat en mera djupdykning om produktplacering och dess effekter, men den är oavsett helt klart sevärd – om inte av faktaskäl så av humorskäl. Kolla in The Greatest Movie Ever Sold, helt enkelt!

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera