FN ger rekommendationer till Kony2012

Radhika Coomaraswamy, generalsekreterarens speciella representant för barn och väpnad konflikt har kommit med synpunkter kring Kony2012.

Filmen, som fått otaliga miljoner tittare och reaktioner, har genererat stora donationer till Invisible Children, organisationen som ligger bakom filmen. Det har varit mycket blåsväder kring organisationen, om att deras insamlade medel stannar i organisationen, att de stöttar Ugandas militär som är långt ifrån fläckfri, att Kony inte är ensam förövare, att frågan egentligen är lite inaktuell då hans storhetstid är förbi, att ICC redan efterlyser dessa och USA: s regering har minimala möjligheter till att påverka situationen i Uganda med mera.

 En före detta barnsoldat berättar sin historia för Radhika och hennes kollegor som jobbar med barn och väpnad konflikt
 

Man kan ha olika åsikter om att filmen är bra eller inte, om den är vinklad eller missvisande och så vidare… Men ett intressant inlägg kände i alla fall jag var att Radhika Coomaraswamy nu uttalat sig i ärendet och enligt mig, ger en väldigt god idé kring vad de insamlade pengarna egentligen borde gå till…

Hon menar att de insamlade medlen bör användas för att hjälpa före detta barnsoldater i Uganda tillbaka till verkligheten och möjligheten till att leva ett bra liv med utbildning, trygghet, terapi och karriärmöjligheter istället för att pengarna ska gå till en militär intervention i Uganda.

 Att informationen spridits och att situationen i Uganda och Konys roll har kommit upp i ljuset välkomnade hon men påminde om att det finns problem med världsbilden som filmen tenderar att ge.

Vill du läsa mer om vad Radhika Coomaraswamy sa, finns aritkeln här.
En artikel om FN: s insatser i Uganda finns även att läsa här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera