Generalförsamlingens beslut

I onsdags bloggade jag om att Generalförsamlingen skulle ta upp Syrien och resolution kring att Assad ska släppa makten, eller som det heter på engelska (jag gillar det uttrycket bättre), step down.

I resolutionen uppmuntrar man till att följa Arabförbundets förslag och man fördömer de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som regimen gjort sig skyldiga till. Den säger konkret, stoppa våldet nu, utan förhalningar.

Ban Ki-moon gjorde ett starkt uttalande efter att beslutet togs och sa att Generalförsamlingens beslut visade ”världens oro och solidaritet med det syriska folket”. Han uttryckte även oro över att ju längre omvärlden väntar, desto fler civila kommer att dö. Länk till artikeln finns längre ner.

Vad som händer härnäst är svårt att säga, Generalförsamlingen kan ju bara ge rekommendationer och stöd, inte styra upp direkt agerande så som Säkerhetsrådet kan. Vad som kunde bevisas var dock att 137 av FN: s medlemsländer gav sitt stöd till resolutionen, givetvis inte Ryssland och Kina som röstade nej tillsammans med några till. Flertalet valde även att avstå.

Ryssland motiverade sin röstning med att resolutionen inte är neutral och heltäckande, eftersom att man den bara innehöll åtgärder mot regeringen i Syrien och inte oppositionen.

Låt oss hoppa att Generalförsamlingens ställningstagande för processen vidare, att trycket på regimen blir större och att det slutar bra. Fortsättning följer, som man brukar säga…

UN News om beslutet (och Ban Ki-moon)

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera