I Australien

Australien är i mångas ögon ett helt vanligt västerländskt land som lika gärna kunde legat i Europa. Deras statsöverhuvud är fortfarande den brittiska drottningen Elizabeth II och deras egna konstitution skrevs 1901.

Återplantering efter skogsbrand i Australien

Premiärminister däremot, är en ganska okänd person för oss i Sverige. Hon heter Julia Gillard och tillträdde i juni 2010.

Så varför skriver jag då om det här? Jo, det är intressant därför att mer än hälften bekänner sig som kristna och över en fjärdedel som katoliker.

Julia Gillard har ganska starka åsikter men åt spridda riktningar. Hon är för fri abort, för att Australien ska bli republik, för censur på internet och mot homosexuella giftermål.

Kampen för homosexuellas rättighet till giftermål har trappats upp på sistone och bland annat har den här filmen gjorts, se den gärna!

Ändå har Australien bland annat accepterat att erbjuda ett tredje kön på australiensiska pass, infört en standardförpackning för cigaretter som innebär att alla förpackningar bara får vara olivgröna med endast en liten notering om vilket märke cigaretterna tillhör. För övrigt har landet inför koldioxidskatt.

Det är ett väldigt spritt land i åsiktsväg och väldigt spännande att läsa om! Framför allt är det intressant eftersom det är väldigt populärt för svenska ungdomar att resa till Australien, till exempel konceptet ”work and travel”.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera