Jag har bakat

Som jag berättat tidigare har vi någon på kontoret som gör fredagsfika varje fredag till resten av personalen. Det är jättemysigt och alltid olika ambitionsnivå på bakandet. Denna vecka föll lotten på mig och jag bakade kanel- och äppelmuffins fyllda med vaniljkräm.

Jag är nöjd och mina kollegor verkade nöjda, fick komplimang om att det var bästa fikat någonsin. Det känns bra! Tänkte delge receptet till er, enjoy!

Först behöver du göra vaniljkrämen (jag hatar pulver och försökte att göra den från grunden).

5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör

1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Sen är det dags för muffinssmeten!

Bakformar: stora amerikanska muffinsformar, det blir cirka 6-8 st muffins

2 ägg
2 dl strösocker
100 gram smält smör
2 dl yoghurt
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 st äpplen
2-3 msk kanel

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan försiktigt ner det smälta smöret och yoghurt eller gräddfil.

2. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.

3. Blanda sedan smeten och de torra ingredienserna(sikta gärna) försiktigt till en jämn smet.

4. Skala och riv ner äpplena i smeten och rör upp

5. Häll upp lite smet i botten (ett par matskedar kanske) sedan vaniljkräm (jag tog två teskedar) och därefter smet igen för att täcka över vaniljkrämen.

5. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, cirka 15-20 minuter. Känns för säkerhets skull efter med en provsticka, det blir gott om de är lite kladdiga.

6. Ta ut dem ur ugnen, låt de svalna och NJUT!

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera