Kadhafi är uppenbarligen en man med fasta ideer

Som jag berättat tidigare har vi årsböcker med gamla nummer av Världshorisont arkiverat hos oss. Slumpmässigt valde jag årsboken för 1971, fyrtio år sen.

På sidorna om Internationell politik finns en artikel om Moamer el-Kadhafi, som bara två år tidigare, 1969, tog makten i Libyen genom en militärkupp. Han var då runt 30 år gammal och i nuläget har han haft makten i cirka 40 år. Bilden visar den unge presidenten.

Världshorisont beskriver Kadhafi som en man med utmanande utrikespolitik och klara ambitioner – en ny arabisk politisk enhet grundad på koranens lära och den arabiska nationalismen. Ett utdrag ur artikeln lyder:

Kadhafi är uppenbarligen en man med fasta ideer, patos och stor oförskräckthet. Han tar avstånd från stormaktsblocken. På hans skrivbord ligger flera exemplar av koranen. Till besökare säger han ”läs koranen, där står redan allt förklarat”.

Artikeln är inte på något sätt positiv till Kadhafi, men den är inte heller särskilt kritisk. Snarare mer, förväntansfull – spänd. Vad händer härnäst? Många människor känner nog samma sak idag när man pratar om Libyen. Vad händer härnäst?

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera