Käka myror?

Under lunchen idag kom det upp en väldigt intressant diskussion. En kollega till mig menade att FN utlös ett internationellt insektsår och att man uppmuntrade till ökad konsumtion och produktion av insekter som kan fungera som livsmedel.

Vissa köpte det inte alls, visst att man kanske hade utlyst ett insektsår, men att FN rekommenderade folk att äta insekter? Jag var givetvis tvungen att gräva lite i ämnet och hittade flera artiklar, bland annat på The Guardian.

Vad som kom fram var att år 2011 faktiskt hade varit insektsår och att FN tillsammans med FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) släppt en rapport i ämnet, men jag hittade inget direkt samband.

Grönsaksmarknad i Jakarta, Indonesien

Däremot stämmer det, insekter ses som ett av de livsmedel som skulle kunna rädda matkrisen som bara växer samtidigt som insekterna ger liten klimatpåverkan. FN har tillsatt försök i Laos med insektsfarmar för livsmedel, något som redan finns i exempelvis Thailand, där man föder upp gräshoppor.

Insekter är enligt rapporten bra ur flera aspekter:

– Högt protein-, mineral och vitaminvärde
– 10 gånger mindre metanutsläpp än boskap
– 300 gånger mindre kvävedioxidutsläpp än boskap
– Lägre ammoniakutläpp än boskap
– Kallblodiga och därmed effektiva på att omvandla näring

Det kanske låter äckligt, men samtidigt känns det som att skillnaden mot räkor, kräftor och annat inte är så jättestor. Dessutom är det så att om man tittar på global statistik, är insekter en naturlig del av dieten i 80 % av världens länder med ett spann på över 1000 ätbara arter.

Den intervjuade forskaren menar att det trots detta kommer att bli svårt att ändra västerlänningars mentalitet och inställning till att äta insekter. En lösning man kan se dock är att till exempel föda upp insekter för att använda som foder till fågel- och fiskuppfödning, i båda fallen är insekter ändå en del av deras naturliga kost. Då slipper vi utfiskning för att göra fiskmjöl och regnskogsskövling för att kunna odla upp soja till djurfoder.

Det är väl värt att tänka på, googla gärna runt lite själv eller kolla in länkarna  nedan:

Insects could be the key to meeting food needs of growing global population, The Guardian

 

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera