Kan generalförsamlingen göra skillnad?

Som ni säkert vet blev resolutionen kring Syrien nedröstad med VETO från Kina och Ryssland i Säkerhetsrådet för ett par veckor sedan nu. Det var katastrofalt, för sedan Syriens regim får bekräftat att FN: s Säkerhetsråd var lamslaget och inte kunde ge några påtryckningar ökade regimens våld mot befolkningen rejält.

Samtidigt tändes ett ljus i tunneln för mig, tydligen kan även Generalförsamlingen anta en resolution i frågan, även om den inte har samma tyngd och bindande kraft som Säkerhetsrådet. Min kollega berättade detta för mig och nu verkar det faktiskt som att det blir verklighet!

På torsdag kommer Generalförsamlingen att rösta om ett förslag på en resolution i Syrienfrågan, låt oss hoppas att det fattas ett gott beslut som kan leda till verklig handlingskraft från FN! Kanske 140 länder eller något kan enas och säga åt regimen att sluta sin massaker.

Kritiken mot Ryssland och Kinas agerade i frågan har också väckt väldigt starka känslor och kritik har hörts från många håll, ovanligt stark kritik dessutom. Så inte bara regimen får höra sitt.

Här är en kort artikel på DN.

En interaktiv karta på the Guardian.

Dessutom finns det här en kort film att titta på:

 / Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera