Konsten att dricka cola

Okej, så jag är inte så jätteglad över att konsumera en massa läsk på grund av allt socker, men ack så gott en bra cola är!

Jag försöker prova så många sorter som finns och helst av udda och lite roliga märken, gärna ”fincola”. För det är ju så att väldigt många nöjer sig med Coca Cola, provar inget annat förutom möjligtvis Pepsi (som för övrigt är godare än Coca).

Länge har jag haft min favorit i Boylan Sugar Cane Cola. Den är svår att hitta i Sverige, men när man väl hittar den blir man så nöjd så nöjd! Boylan tillhör det jag anser vara fincola, det vill säga, cola som smakar mycket, har fina flaskor och är till för att njutas av och inte bara förtära (som billiga sorter man köper i vanlig butik).

Med risk för att låta lite elitistisk, kan jag helt enkelt konstatera att det är skillnad från sort till sort och att alldeles för många dricker tråkig cola!

Hur som helst, av en slump sprang jag igår på en sort fincola jag inte sett innan, Curiousity Cola, hur spännande låter inte det namnet? Jag kunde inte hålla mig från att köpa en av de trevliga glasflaskorna med en snygg, vintage-feeling etikett och dessutom texten ”BOTANICALLY” inpressat i glasflaskan själv.

Hög på lycka av att ha köpt en ny colasort letade jag runt lite på nätet, läste på gamla hederliga fulcola.se, en databas över colasorter med tillhörande recensioner och inköpsställen.

Jag fick där ett tips, ICA Aptiten här på Södermalm i Stockholm. Så givetvis gick jag dit efter jobbet. Vilken guldgruva! Brett sortiment med colasorter och roliga läsksorter! Jag fick lite frispel och inhandlade Boylan Sugar Cane Cola, några fler Curiousity Cola, Rio Cola och Cuba Cola med planer på att återvända för att inhandla fler sorter att prova, Inca Cola och så vidare…

 Boylan Sugar Cane Cola, min favorit

Idag fick jag även äran att prova Coca Cola Cherry, vilken var över all förväntan, jag tror nästan jag föredrar den över vanlig Coca Cola. Nästa steg blir att prova den beryktade Coca Cola Black Cherry, som tydligen ska vara ännu bättre…

Är det inte otroligt vad mycket det finns att säga om en dryck?

Min topplista på colasorter jag provat är :

1. Boyland Sugar Cane Cola
2. Cuba Cola
3. Pepsi
4. Ubuntu Cola
5. Coca Cola Cherry

Men jag gissar på att både Curiousity Cola och Rio Cola kommer att flytta ner de billiga och kommersiella Coca Cola och Pepsi efter provsmakning!

Ska man gå nerifrån på min hatlista över colasorter tror jag nog att Pepsi Twist, Coca Cola Vanilla och riktiga fulsorter från diverse matbutikers egna märken delar platserna!

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera