Musik – ett hot mot den goda moralen

I Aceh-regionen i Indonesien har ett specialstyre men tillhör ändå landet Indonesien. I regionen är majoriteten muslimer och vissa sharialagar tillämpas. Regionen har vid flera tillfällen benämnts som Indonesiens konservativaste region.

De senaste månaderna har det kommit upp klagomål på att punkare i regionen blivit trakasserade och hotade av polisen och alldeles nyligen blev deras klagomål verkligen verklighet.

Under en punkrockskonsert i regionen med besökare från hela Indonesien bröt den lokala polisen in. Man arresterade nästan 70 ungdomar och tvingade av deras piercingar, rakade av deras mohawk-frisyrer, man beslag tog deras smycken och kastade ungdomarna i pooler för att renas.

Anledningen är att deras musikstil och stil är ett hot mot den goda moralen och sunda, islamistiska värderingar. Vilket brott som begått specifikt har inte angetts, men polisen försäkrade att tortyr inte förekommit och att allt gått till enligt de mänskliga rättigheterna.

Kriminella?

Ingreppet har fått uppståndelse i Indonesien och en av landets MR-kommissionärer kräver att poliserna ska förklara vilka brott som begåtts, annars har ungdomarnas rätt till att uttrycka sig och samlas kränkts.

Låt oss hoppas att den tillsatta utredningen kan ge klarhet i eventuella brott och kränkningar.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera