Nobels fredspris

Alfred Nobel, den svenska uppfinnaren och företagaren, skrev i sitt testamente att 94 % av hans kvarlämnande förmögenhet skulle gå till att skapa och dela ut Nobelpriser. Kategorierna var kemi, fysik, medicin, litteratur samt fredspriset.

Det har spekulerats kring varför han instiftade ett fredspris, det föll sig inte lika naturligt som kemi och fysik, som ju faktiskt var vad han jobbade med. En förklaring kan vara att eftersom att han uppfunnit dynamit, ballistit (rökfritt krut) och dessutom omformade Bofors till ett vapenföretag, kände han gottgöra genom att stödja människor som arbetar för fred.

Priset har delats ut den 10 december varje år i Oslo. Fredspriset är det enda pris som inte delas ut i Sverige. Även detta är lite av ett mysterium, man vet inte riktigt varför han valde att Norge skulle ta ansvar för fredspriset.

De senaste åren har priset delats ut till Liu Xiaobo, Barack Obama, Martti Ahtisaari, Al Gore (& IPCC), Muhammad Yunus och Grameen Bank, Mohamed ElBaradei (& IAEA) samt Wangari Muta Maathai.

Vem tror du ska få priset i år? Lista över kandidaterna och lite om personerna hittar du här.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera