Nytt rekord för svensk vapenexport

I Dagens Nyheter kan man idag läsa att Sverige är det land i världen som exporterar mest vapen per capita (per person). Vi går före både Israel och Ryssland.

Den senaste större vapenexporten som Sverige gjort är avtalet med Schweiz rörande JAS Gripen värt 22 miljarder kronor. Totalt ska 22 plan exporteras till JAS Gripen. Affären innebär också att Saab kan jobba vidare med nästa generation JAS Gripen-plan.

Flygbombad byggnad i Libyen år 1978. 

Ordförande för Svenska Freds, Anna Ek, sade nyligen att ”Många svenskar lever i tanken att Sverige alltid har varit ett fredligt land och är det. Men det är vi inte. Vi beväpnar krig. Någon gång måste politikerna ta sig en funderare ifall det här verkligen är det Sverige ska vara bäst på i världen. Jag tycker inte att det är något särskilt att stoltsera med”.

Jag är benägen att hålla med henne. Något som också oroar mig är att den svenska staten uppmuntrar och bidrar ekonomiskt och på andra sätt för att upprätthålla en vapenexport.

”Få rika länder har en högre andel vapenexport riktad till fattiga och odemokratiska länder än vad Sverige har, konstaterar tankesmedjan Center for Global Development i Washington.”


Här är ett par artiklar att läsa:

Sverige får Super-Jas efter Schweiz-affären, Ny Teknik
Svensk Vapenexport slår rekord, Dagens Nyheter

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera