Röda khmererna

I Kambodja utspelas en skräckperiod i historien mellan 1975-1979.

En regim som styrde landet med järnhand, ledd av Pol Pot, ville återinföra landets forna glansdagar med ett blomstrande jordbrukssamhälle. Man tvingade människor ut ur städerna, tog kontroll över utbildning och separerade familjemedlemmar till olika läger.

Bild från regimens Security Prison S-2, numera museum

Under perioden beräknas det att cirka 1,7 miljoner av landets invånare dog till följd av regimens styre, exempelvis genom avrättningar, svält, utmattning, sjukdom och dålig sjukvård under fem år.

Det kanske inte låter så mycket, men gör man lite enkel matematik:

1 700 000 personer delat på fem år är lika med 340 000 personer om året, vilket i sin tur ger den genomsnittliga siffran på 932 personers död om dagen. I fem år.

Vidare står regimen skyldiga till övergrepp så som slavarbete, tvångsäktenskap, tvångsförflyttning… Listan kan göras väldigt lång och många människor och experter har utmålat åren i Kambodja bland det mest brutala och fruktansvärda i modern historia.

År 2006 inrättades en ICC-tribunal (brottsdomstol) i Kambodja i nära samarbete med landets nuvarande regering med syfte att ställe de ansvariga, ännu levande, röda khmer-ledarna inför rätta för deras brott mot mänskligheten.

Hittills har en rättegång genomförts, mot fängelsechefen Kaing Guek Eav och i år prövades fyra personer till.

En av de senaste fyra friades från rättegång till följd av att hon lider av Alzheimers och därmed inte klarar av en rättegång. De andra tre åtalade är chefsideologen Nuon Chea, före detta statsöverhuvudet,
närmaste man till Pol Pot, Khieu Samphan samt tidigare utrikesminister Ieng Sary. Alla tre är över 80 år gamla.

Deras åtalspunkter är bland annat brott mot mänskligheten, folkmord, religiös förföljelse, mord samt tortyr.

Nämnas kan ju att alla tre nekar totalt till alla anklagelser, trots att det är tydligt att övergreppen inte hade kunnat genomföra utan en stark ledning med en välplanerad organisation, systematik och struktur.

Barn vid Killing Fields Memorial

Vill du veta mer om Röda khmererna finns det gott om bra litteratur att läsa, fråga din lokala bibliotekarie i skolan eller på ett vanligt bibliotek! Det finns en hel del på nätet också.

Jag rekommenderar dig att se filmen ”The Killing Fields”, länk till trailer hittar du här. Filmen är väldigt stark och skildrar mycket väl den verkliga situationen i Kambodja under Röda khmererna, en av skådespelarna, Haing S. Ngor, var läkare i Kambodja och upplevde revolutionen och regimen från dess skitigaste sida, som offer.

Värt att nämna är också att Kambodja fortfarande lider oerhört av vad som hände under Pol Pots regim, två tredjedelar av landets befolkning är födda efter hans fall, något som visar på hur många som faktiskt dog under regimen och i Kambodja finns det fortfarande enorma mängder landminor begravda och väntandes på sina offer. Landminorna kan du läsa mer om på vår kampanjsida om Röj-en-mina.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera