Skolpolis

Idag läste jag en helgalen artikel om att skolor i delstaten Texas och andra delar av USA anställer polismän som jobbar heltid med att vara polis i skolan.

I Texas är man straffmyndig från 10 års ålder och varje dag ställs hundratals skolbarn inför rätta i Texas för brott så som att ha svurit fula ord, varit stökig på skolbussen, försening till skolan eller för att man klätt sig fel.

Vad som händer är att barns beteende blir en brottslig handling, att lärarna ringer polisen istället för att hantera sina elever. Med detta sagt menar jag inte att man ska låta mobbing, våld eller andra hot i skolan gå förbi utan att man agerar, men att bötfälla en 10-åring känns inte riktigt som rätt väg att gå.

Tänker man sig dessutom att barnet har en trasslig uppväxt bakom sig, kanske har ADHD eller liknande, svag ekonomi hemma, så hjälper inte böter någonstans för att föra barnet på rätt väg, snarare tvärtom. Om man vägrar betala sina böter ligger dessa kvar och kan leda till fängelsestraff när man väl blir lite äldre, man kan bli vägrad att få söka in till universitet (som redan kostar skyhöga belopp) och så vidare..

Vad som kan läsas i artikeln är också att poliserna varit brutala och verkligen inte hanterat barnen på rätt sätt. En flicka som inte lyckades få rent efter att ha tappat en kaka i skolmatsalen bröt armen när en skolpolis grep henne, en pojke som hade siktat med en airgun-pistol på skolpolisen utan att utgöra något egentligt hot blev skjuten till döds utan tvekan (man kunde ju skjutit vådaskott om det nu hade behövts vapen) och en flicka som blev mobbad i klassrummet för att hon luktade försökte då spraya på sig lite parfym men greps av skolpolisen för att ha skapat oordning i klassrummet, en pojke blev angripen av skolpoliserna med pepparspray för att han inte bar sin skol-id och när han blev sprayad i ögonen fick han panik och började vifta med armarna vilket ledde till att han råkade stöta till en av skolpoliserna och därför greps han för våld mot tjänsteman.

Här är lite länkar:

The US Schools with their own police, The Guardian

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera