Speltips!

Jag gillar ju att spela dataspel och för ett par dagar sedan var det dags att investera i ett nytt spel. Jag fastnade för spelet Anno 2070 och slog till!

Känner du till Anno-spelserien? Tidigare har speltitlarna varit ett historiskt årtal, exempelvis ”Anno 1404″ eller ”Anno 1503″. Då har det varit den tidens viktiga upptäcker både geografiskt, vetenskapligt och samhällsmässigt som man spelat kring. Man bygger upp sina kolonier på obebodda öar, bygger upp råmaterialutvinning, industri, försvar och så vidare.

Men det senaste spelet i serien, Anno 2070, utspelar sig alltså i framtiden. Klimatkatastrofer, överutvinning av resurser, havsnivåhöjning och förstörda ekosystem har lämnat mänskligheten splittrad och i behov av en nystart, en återuppbyggnad. Man kan välja att styra den framtiden i olika riktningar beroende på vilken organisation man väljer att samarbeta med.

Det finns en råbarkad industrisammanslutning som vill använda fossila bränslen, tung industri och så vidare. En annan organisation är en miljöorganisation, driven av att skapa balans mellan människa och natur med förnybara energikällor och hållbara samhällen. Slutligen finns en forskningsorganisation drivna av framtidstro och högteknologi på land och på havsbottnar, där alger står för matkonsumtionen för folket.

De tre organisationerna blir lite klichémässiga där industribefolkningen vill ha alkohol och kasinon, miljöbefolkningen sushi och grönt te, forskarna energieffektiv algmat och näringsdryck.

 Trailer för spelet


Men själva grundidén i spelet, att jorden kollapsat är intressant och kampen kring de få resurser och användbara landområden är en realistisk tolkning av en framtid som kanske väntar. Utbrytargrupper med pirater och artificiell intelligens tar också utrymme i spelet.

Om man gillar stadsbyggarspel och strategispel som FN-intresserad och insatt i globala problem och klimatet är spelet en rolig utmaning. Prova det!

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera