Svartfängelse

En journalist med kinesiskt ursprung men amerikansk medborgare och journalist för Al-Jazeera, Melissa Chan, blev nyligen nekad nytt uppehållstillstånd och journalistpass i Kina efter att ha arbetat i landet under flera år.

Det sägs vara en del av den kinesiska regeringens åtgärder för att strypa dåliga publicitet och uppmärksamhet utomlands och hon är långt ifrån ensam att ha upplevt detta.

Anledningarna till hennes indirekta utvisning är flera, men en som jag fastande för var så kallade ”svarfängelser” eller ”black jails” som finns i Kina. Landet antog nyligen lagstiftning kring att bevis som uppkommit under tortyr inte är giltigt och åtgärder för att ”skydda” fångar kan tyckas vara bra åtgärder, men det det har nästan verkat tvärtom.

Dessa statliga svartfängelser står utanför lagarna, kräver ingen häktning, information till anhöriga, bestämd tid innan man måste släppas, rättegångar och så vidare och finns dolda bakom till exempel en skärmvägg i ett hus, kamouflerat till hotellkorridorer.

Melissa Chan fick nys om detta och letade upp ett svartfängelse tillsammans med anhöriga till personer som sitter i svartfängelse, filmade och försökte fråga anställda om vad som pågick.

Här är en film från detta:

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera