Tahira från Pakistan

I förra veckan hade vi besök av Tahira, fredsaktivist från Pakistan. Hon var i Sverige för att träffa flera olika organisationer och regeringen, men också för att delta i ett seminarium vi arrangerade inför MR-dagen.

Vi på kontoret hade turen att få ha henne för oss själva i en timme och där berättade hon massa intressanta saker. Jag tänkte delge lite om vad jag fastnade för.

Hon började med att berätta att sedan George W. Bush påbörjade sitt ”war on terror” har 40 000 pakistanier dött i direkt följd till hans beslut. Enligt henne borde man kalla det ”war of terror” eftersom att civila och samhället i stort fått negativa konsekvenser.

Antalet radikala och extremister har ökat kraftigt sedan starten och situationen för kvinnor har blivit sämre. Hon uttrycket oro och menade att det bästa som skulle kunna hända var att USA lämnade Pakistan ifred, något som de skulle ha gjort från början.

Hon talade om att talibanerna får mer stöd för att de kämpar mot USA, inte för att de är fundamentalister. Vidare beklagade hon sig över vapenexport från exempelvis Sverige till ett land som Pakistan, där den offentliga siffran är att 40% av landets budget går till militären.

Hon tipsade om en bok, Military Inc., som handlar om Pakistans militär.

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera