Det internationella rättssystemet funkar faktiskt

Det har varit mycket snack om Kony på sistone och om att man inte gör något åt situationen i Uganda, men det är ju faktiskt så att ICC, Internationella brottsmålsdomstolen, efterlyser Kony och tre andra personer för att ställas inför internationell domstol.

Då kommer snacket om att ICC inte gör något eller kan nå fram till något, men idag kom faktiskt deras första dom, ett viktigt steg i att visa världen att rättvisa kan skipas genom internationellt samarbete.

Före detta barnsoldater omhändertas och får hjälp av MONUC, FN-insatsen i DRC

Krigsherren Thomas Lubanga från Demokratiska Republiken Kongo (DRC) åtalades vid ICC för att ha rekryterat barnsoldater, så unga som 11 år, och för att ha hållit flickor fånga och nerdrogade som sexslavar. Han har alltså nu dömts till livstids fängelse, ICC använder inte dödsstraff.

Låt oss hoppas att domen kan verka till att ge styrka för ICC (som inte har egen polis utan förväntar att dess medlemsländer hjälper till med arresteringar) och kan vara ett steg i att sätta tryck på de otaliga krigsherrar som rekryterar barnsoldater och utnyttjar barn på andra sätt, som begår brott mot mänskligheten och kränker mänskliga rättigheter.

ICC: s första dom: Lubanga skyldig, kort notis på Dagens Nyheter
Congo warlord Thomas Lubanga convicted of using child soldiers, artikel och film på The Guardian

/ Viktor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera