Följetong av gästbloggare: Anna-Sara Falk

Sommarlov, ha, sjukt känsla! Jag har inte haft sommarlov på två och ett halvt år. Just nu ligger jag hemma och käkar vattenmelon, väldans trevligt!

Men när jag inte har sommarlov pluggar jag. Under lägret i april så pratade vi lite om vad man skulle läsa på universitetet om man vill jobba med FN-frågor. Kontentan av det hela var att man kan läsa allt – FN-frågor spänner sig från medicinsk forskning, till lokala teknologiska lösningar, till politiska rummen i New York, till humanitär hjälp där det behövs och mycket, mycket mer. Om man är intresserad av den mer politiska sidan finns det lika olika vägar att gå.

Mänskliga rättigheter

Jag började efter gymnasiet att läsa mänskliga rättigheter vid Teologiska högskolan i Stockholm, ett program på 180 hp (3 års studier) efter vilket man har en kandidatexamen i mänskliga rättigheter. Programmet är väldigt intressant, man läser om grunderna till FN, om enskilda grupper så som kvinnor, barn, etniska minoriteter och dess rättigheter. När man sen skriver sin uppsats kan man skriva om vad man vill egentligen, jag har några gamla klasskamrater som har skrivit om kvinnors situation i Latin Amerika, en som åkte till Kambodja för att göra en lokal undersökning, en tredje åkte till Iran mitt under gröna revolutionen.

Skolan i sig är en ganska liten skola som ligger i Bromma strax utanför Stockholms innestad. Det finns många fördelar med att läsa i en liten skola, för det första får man en närmare relation till lärarna, man kan få mer respons med mera. Beroende på vilken lärare man har, men rätt så generellt, så är diskussioner i fokus; alla får prata och det finns tid att ställa frågor. Skolan har också kontakter med många organisationer och det kommer föreläsare från bland annat Amnesty och Human Rights Watch.

Mer förslag kommer under veckan…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera