Gästblogg Daniel i Georgien: Att arbeta med barn

Och så har ytterligare en vecka passerat, många dagar på kontoret men också några spännande utflykter.

I torsdags besökte jag en skola, där en av mina vänner jobbar som ordningsvakt. Han visade mig runt och berättade om hans uppgifter. Skolan som jag besökte hade tre ordningsvakter. Ordningsvakterna, som för övrigt rapporterar till utbildningsministeriet, har i uppgift att kontrollera att saker och ting går rätt till, mellan eleverna, men också mellan lärare och elever, så att ingen lärare t.ex. behandlar eleverna illa. Jag kan inte minnas att vi har något liknande i vanliga skolor i Sverige; ordningsvakter med uniform som sitter och tittar på övervakningskameror hela dagarna. Men det har man alltså i Georgien.

Tyvärr fick jag inte ta några bilder på eleverna, utan fick nöja mig med en bild på min kamrat!

Under torsdagen fick jag också möjjlighet att göra ett återbesök till ett ”kunga-monument” som jag nämnt i ett tidigare inlägg. Det blev som ni ser nedan, aningens bättre bilder i dagsljus.

Från monumentet kan man även beskåda en vacker sjö, Tbilisi-lake. Den sjö som ger vatten till Tbilisi, en mycket viktig och nödvändig resurs.

Tbilisi lake, dricksvatten för Tbilisi-borna men också ett populärt badvatten.

Vad vore ett monument utan en kyrka? I bakgrunden, Tbilisi-lake

I fredags följde jag med ett av UNAGs projekt till en aktivitetsdag i utkanten av Tbilisi. Projektet som kallas ”Senior friend”, syftar till att stötta och integrera barn som på något vis hamnat utanför eller blivit negativt särbehandlade. Dessa barn, så kallade ”junior friends” får varsin ”senior friend” som en slags fadder och vän att hålla kontakten med och prata om saker med. Dessa möts regelbundet, ofta minst en gång i veckan, för att t.ex. dricka en kopp te eller gå på bio. En gång i månaden träffas alla senior och junior friends på aktivitetsdagar, såsom den jag besökte i fredags.


Aktivitetsdagen ägde rum i en by som byggts genom Österrikiska SOS barnbyar (SOS-Kinderdorf International). Byn huserar runt 50 föräldralösa barn, som alla tilldelats adoptivföräldrar. Dessa barn deltog också under aktivitetsdagen, som bland annat innebar en hel del lekar och ansikts-målning mm. Det var mycket glädje och underbart att se hur många som faktiskt bryr sig. Många volontärer från olika andra organisationer deltog också.

 
 
Av: Daniel Löwendal
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera