Gästbloggare Maria: Hur man fixar praktik på FN:s högkvarter i New York

Hej,

Maria heter jag och jobbar på Kampanjverksamheten på Svenska FN-förbundet. Under våren 2010 gjorde jag praktik vid FN:s högkvarter i New York. Eftersom det är många som är intresserad av en sådan praktik tänkte jag berätta lite om hur rekryteringsprocessen går till, om hur det var på plats samt ge lite tips och råd.

Tre gånger om året kan man söka praktik på FN i New York, till vårterminen, sommaren och höstterminen. Man måste vara inskriven på ett magister- eller masterprogram (eller högre) när man söker och under tiden man gör praktik. I ansökan kan man lämna önskemål om vilket FN-organ man vill praktisera på, men man kan hamna lite vart som helst utifrån vad man studerat och vad man gjort tidigare. Klicka här för att komma till ansökningssidan. Jag hade studerat global utveckling och internationella relationer, och just statsvetenskapliga ämnen var ganska vanliga bland de som gjorde praktik, men det finns även möjligheter för dem med andra bakgrunder som exempelvis kommunikation, juridik och ekonomi.

Mina tips för att landa en praktikplats:

• Lägg mycket tid på din ansökan; språket måste vara på hög nivå och fläckfritt,
• Motivera varför du vill göra praktik just där och hur dina kunskaper och egenskaper gör dig till en perfekt kandidat,

• Bredda din ansökan; inkluderar du flera intresseområden och kompetenser ökar dina chanser,

• Ge inte upp, ifall du inte får det denna gång sök igen!

Missa inte att deadline för praktik till sommaren är 28 februari!

Arbetsuppgifterna och upplevelsen i New York påverkas mycket av vilket kontor du hamnar på. Jag hamnade på ett kontor där arbetsdagarna ofta var långa och arbetsbelastningen mycket hör i perioder. Samtidigt som jag blev något sönderstressad så lärde jag mig otroligt mycket av jobbet. Det bästa med placeringen på högkvarteret är att man har tillträda till nästan alla konferenser, seminarier och aktiviteter på området. Av dessa kan man lära sig otroligt mycket och i dess samband träffa många intressanta och duktiga personer som arbetar på FN eller med FN-relaterade områden. Jag arbetade framförallt i projekt med olika FN-organ och andra aktörer som ville engagera sig i FN:s arbete. Det var en mycket spännande och varierande arbetsplats att befinna sig på.

Mina tips om du fått praktikplats:

• Gå med i den Google grupp som startas för varje ny grupp praktikanter; där kan du redan innan du åkt kontakta andra blivande praktikanter,

• Sök resestipendiet från Sidas Programkontor,
• Jag löste boende innan jag kom till New York, medan många andra ordnade bostad på plats genom google-gruppen eller på Craigslist (som blocket ungefär, dock en del oseriösa annonser),
• Gör det bästa av din tid i New York och ta tillvara på de spännande event som du har möjlighet att gå på!
Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av FN:s verksamhet och nyfikna på ett äventyr i en fantastisk stad att ta chansen att söka praktik i New York.
Lycka till!
/Maria
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera