Gästinlägg från Tove i Armenien


Spänningarna mellan Armenien och Azerbaijan har under den senaste tiden tilltagit och den sedan 20 år frusna konflikten om Nagorno Karabach tyckts vara svårlöst. Spåren av konflikten är tydliga, framförallt vad gäller retoriken gentemot ”den andre”, blockerade handelsförbindelser och stängda gränser. Vill ni läsa mer så kan jag rekommendera vår utrikesministers bloggpost om detta, Anledning till oro

Vänskap över landsgränserna!

 

Med stöd av svenska Forum Syd (och genom det Svenska FN-förbundet) driver det Georgiska FN-förbundet i samarbete med det Armeniska FN-förbundet och FN-förbundets initiativgrupp i Azerbaijan ett projekt som gör det möjligt för ungdomar från de olika länderna att träffas, utbyta tankar och lära känna ”den andre”. Syftet med programmet ”Confidence Building in South Caucasus” är att jobba konfliktförebyggande genom att bland annat skapa träffpunkter för ungdomar.
Jag fick möjlighet att vara med under ett av ungdomsutbytena. Jag kom hem därifrån full av inspiration, engagemang och hopp! Ungdomsutbytet ägde rum under en vecka i december då omkring 30 ungdomar från Armenien, Azerbaijan och Georgien träffades. På programmet stod kulturutbyte, seminarier, utbildningar och workshops. Flera olika saker diskuterades, bland annat genus, våld i hemmet, situationen i de olika länderna, medling och konflikthantering. Givande diskussioner som varvades med övningar och tankeställare. Utöver detta han ungdomarna med att gå rundturer i städer, tittar på olika kulturella utflyktsmål och lära känna varandras länders matkulturer. Programmet var utformat så att det har funnits ganska mycket fritid så att ungdomarna själva kan träffas och umgås på egen hand.    
Resultatet blev lyckat och många nya vänskapsband knöts över landsgränserna. Det kom till och med tårar från några av deltagarna när det var dags att säga hej då. Jag ska ärligt säga att jag (i egenskap av att vara gruppkoordinator) var bra nervös innan vi åkte iväg då det lätt kan uppstå konflikter mellan armenier och azerbajanier så jag var ständigt beredd på att använda min konflikthanteringskunsakper men de behövdes aldrig användas. Istället kunde jag glädja mig åt att ungdomarna skålade, umgicks, skrattade och samarbetade fint med varandra utan problem.
 Några av ungdomarna som var med i projketet
För mig är programmet är ett fint bevis på att även om gränserna är stängda och om den officiella dialogen är obefintlig finns det hopp om att ungdomarna kan bryta denna trend!  
Jag vill avsluta med att tala om att våra skattepengar som finansierar detta projekt (genom bistånd) verkligen går till något alldeles utmärkt. Något som verkligen gör skillnad! Så skattebetalare – sträck på er!

Samarbetsövningar hjälper till att lära känna varandra och att våga lita på varandra
Av: Tove Vikström
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera